Přeskočit na obsah

Jednání s paní vrchní sestrou RÚ Hostinné

  • od

Dne 7.6.2023 jsme se sešli s paní vrchní sestrou, abychom s ní prodiskutovali plánování služeb a přesčasů. Dále jsme upozornili na špatný stav křesel na sesternách a požádali jsme o jejich výměnu.

Plánování služeb a přesčasů.

Tento problém jsme řešili již minulý rok se zaměstnavatelem. Požádali jsme tenkrát o zlepšení komunikace při tvorbě tzv. reálných plánů a nařizování přesčasů. Po naší schůzce se situace načas uklidnila, ale nyní opět probíhají změny bez předchozí domluvy. Nařizovány jsou nejen přesčasy, ale i náhradní volna za ně. To odporuje zákoníku práce § 93 a § 127. Přesčas jde za určitých podmínek nařídit, ale náhradní volno za práci přesčas nikoli! To lze jen po dohodě se zaměstnancem.

Ke změnám oproti dlouhodobému plánu může docházet pouze na základě dohody zaměstnavatele a zaměstnance. Chápeme, že při plánování služeb na nadcházející měsíce (dovolené) je obtížné konzultovat každou změnu s každým zaměstnancem individuálně, proto jsme se s paní vrchní sestrou dohodli a za ZO OO Pro Libertate – SOLOT jsme ochotni tolerovat vydání předběžného plánu směn na dané měsíce (dovolené) bez předchozí dohody se zaměstnanci, ovšem pokud s takovou změnou některý zaměstnanec nebude souhlasit, bude mu individuálně vyhověno.

Pokud by tomu tak nebylo, upozorněte nás na to.

Křesla.

Křesla na oddělení C0, která byla ve velmi špatném stavu, byla na zkoušku vyměněna. Pokud to rozpočet dovolí, postupně proběhne nákup nových křesel na všechna oddělení.

===========================

Informace pro zaměstnance s nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobou:

Jakákoli směna mimo dlouhodobý plán je směna přesčasová (dokud za ní není čerpáno náhradní volno). Na tuto směnu nemůže zaměstnanec uplatňovat překážky na straně zaměstnance, pokud se se zaměstnavatelem nedohodnete jinak. (propustka, pohřeb, …) a nevyplácí se za ni „nemocenská“. Naproti tomu máte na toto nárok (paragraf, nemocenskou apod.) při směně plánované v dlouhodobém plánu, i když ji neodpracujete a čerpáte na ni volno.

Dále pokud si zaměstnanec nejprve vybere volno (za směnu v dlouhodobém plánu) a náhradní směnu následně neodpracuje, např. z důvodu nemoci, bude si muset takovou směnu napracovat, pokud mu to zaměstnavatel umožní, nebo si vzít dovolenou, či čerpat neplacené volno.

S tímto by měl každý zaměstnanec počítat, než si směnu vymění.

============================

§ 93- Práce přesčas.

(1) Práci přesčas je možné konat jen výjimečně.

(2) Práci přesčas může zaměstnavatel zaměstnanci nařídit jen z vážných provozních důvodů, a to i na dobu nepřetržitého odpočinku mezi dvěma směnami, popřípadě za podmínek uvedených v § 91 odst. 2 až 4 i na dny pracovního klidu. Nařízená práce přesčas nesmí u zaměstnance činit více než 8 hodin v jednotlivých týdnech a 150 hodin v kalendářním roce.

(3) Zaměstnavatel může požadovat práci přesčas nad rozsah uvedený v odstavci 2 pouze na základě dohody se zaměstnancem.

(4) Celkový rozsah práce přesčas nesmí činit v průměru více než 8 hodin týdně v období, které může činit nejvýše 26 týdnů po sobě jdoucích. Jen kolektivní smlouva může vymezit toto období nejvýše na 52 týdnů po sobě jdoucích.

(5) Do počtu hodin nejvýše přípustné práce přesčas ve vyrovnávacím období podle odstavce 4 se nezahrnuje práce přesčas, za kterou bylo zaměstnanci poskytnuto náhradní volno.

§127- plat nebo náhradní volno za práci přesčas.

(1) Za hodinu práce přesčas přísluší zaměstnanci část platového tarifu, osobního a zvláštního příplatku a příplatku za práci ve ztíženém pracovním prostředí připadající na 1 hodinu práce bez práce přesčas v kalendářním měsíci, ve kterém práci přesčas koná, a příplatek ve výši 25 % průměrného hodinového výdělku, a jde-li o dny nepřetržitého odpočinku v týdnu, příplatek ve výši 50 % průměrného hodinového výdělku, pokud se zaměstnavatel se zaměstnancem nedohodli na poskytnutí náhradního volna v rozsahu práce konané přesčas místo platu za práci přesčas. Za dobu čerpání náhradního volna se plat nekrátí.

(2) Neposkytne-li zaměstnavatel zaměstnanci náhradní volno v době 3 po sobě jdoucích kalendářních měsíců po výkonu práce přesčas nebo v jinak dohodnuté době, přísluší zaměstnanci část platového tarifu, osobního příplatku, zvláštního příplatku, příplatku za práci ve ztíženém pracovním prostředí a příplatek podle odstavce 1.

(3) Zaměstnanci, kterému přísluší příplatek za vedení podle § 124, je plat stanoven s přihlédnutím k případné práci přesčas v rozsahu 150 hodin v kalendářním roce. To neplatí o práci přesčas konané v noci, v den pracovního klidu nebo v době pracovní pohotovosti, za kterou je zaměstnavatel povinen plat nebo náhradní volno poskytnout. V platu vedoucího zaměstnance, který je statutárním orgánem nebo vedoucím organizační složky, je vždy přihlédnuto k veškeré práci přesčas.

A.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *