Přeskočit na obsah

Kolektivní vyjednávání

  • od

Kolektivní vyjednávání.

Do vyjednávání jsme vstupovali plni očekávání a nadějí. Dnes již víme, že nic neprobíhá tak, jak si představujeme.

Navrhovali jsme tyto úpravy:

1. Za každých odpracovaných 5 let, náleží zaměstnanci 1/25 základní výměry dovolené navíc.

2. Zaměstnavatel naplánuje v rámci rozvržení pracovní doby v daném roce každému zaměstnanci s nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobou nejméně 58 hodin na dny svátků tak, aby nebyl narušen odpočinek mezi směnami a nepřetržitý odpočinek v týdnu. Podmínkou je sjednání pracovního poměru na stanovenou týdenní pracovní dobu a trvání pracovního poměru po celý kalendářní rok. Při nedodržení bude zaměstnanci vyplacena náhrada platu ve výši průměrného platu do stanovené doby 58 hodin ve výplatním termínu za měsíc prosinec.

Zaměstnanec se může prokazatelně dohodnout se zaměstnavatelem a toto naplánování dle předchozího odstavce nepožadovat.

3. Hromadné čerpání dovolené bude dohodnuto s odbory až poté, co bude zaměstnancům vypracován dlouhodobý plán na vyrovnávací období, kterého by se mělo hromadné čerpání dovolené týkat. Po schválení hromadného čerpání dovolené nebude možné v období hromadného čerpání dovolené dlouhodobý plán měnit.

4. Článek IV. 6. 4. do tohoto odstavce bychom chtěli doplnit pracovní výročí.

Za odpracovaných : 10 let 5000,-Kč

20 let 10000,-Kč

30 let 15000,-Kč

40 let 20000,-Kč

50 let 25000,-Kč

Návrh na čerpání FKSP:

Každý zaměstnanec může v daném kalendářním roce čerpat příspěvek v hodnotě XXXX,-Kč na:

  1. provoz mateřské školy podle školského zákona a zařízení poskytujícího služby péče o dítě v dětské skupině,
  2. masáže, bazén, sauna, fitness, sportovní aktivity
  3. na rekreaci, včetně rehabilitace a lázeňské léčby, rekreační pobyty a zájezdy.

Dle bodu 3  lze přispívat zaměstnancům i jejich rodinným příslušníkům. Jednorázově lze tento příspěvek čerpat za 2 roky současně.

U většiny bodů nám zaměstnavatel vysvětlil, že nám nemůže vyhovět z provozních nebo finančních důvodů. Vyhověl nám pouze v zařazení pracovního výročí do kolektivní smlouvy s nižším ohodnocením, než jsme požadovali.

Na přání zaměstnavatele byly z kolektivní smlouvy vypuštěny směrnice BOZP a OOPP.

Ve spolupráci se zdravotnickými odbory se nám podařilo přesvědčit zaměstnavatele, aby směrnici o platech ponechal, jako nedílnou součást kolektivní smlouvy.

Dále se nám podařilo zařadit do překážek v práci na straně zaměstnance nařízení vlády č. 590/2006 sb., podle něhož máte nárok čerpat 1 den volna na svatbu nebo pohřeb, vztahující se i na 1 noční službu před nebo v den, na který potřebujete volno.

V rámci FKSP jsme nedosáhli žádné změny. Bylo nám vysvětleno, že většina zaměstnanců sdružení chce zachovat dotaci obědů. A v takovém případě nezbývají finance na nic jiného, mimo penzijního připojištění a „výročky.“

Respektujeme přání většiny zaměstnanců i s ohledem na současnou situaci, kdy pravděpodobně dojde ke zdražování obědů z důvodu narůstajících cen potravin.

Kolektivní smlouvu na rok 2023 najdete na našich stránkách nebo na odborové nástěnce.

A.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *