Přeskočit na obsah

Povinné školení

  • od

1.11.2023 nás čeká povinné školení „BOZP A DEZINFEKCE“ v RÚ Hostinné.

Dle ZP § 230 je účast na povinném školení výkon práce.

§ 230 – Prohlubování kvalifikace

  1. Zaměstnanec je povinen prohlubovat si svoji kvalifikaci k výkonu sjednané práce. Zaměstnavatel je oprávněn uložit zaměstnanci účast na školení a studiu, nebo jiných formách přípravy k prohloubení jeho kvalifikace, popřípadě na zaměstnanci požadovat, aby prohlubování kvalifikace absolvoval i u jiné právnické nebo fyzické osoby.
  2. Účast na školení nebo jiných formách přípravy anebo studiu za účelem prohloubení kvalifikace se považuje za výkon práce, za který přísluší zaměstnanci mzda nebo plat.
  3. Náklady vynaložené na prohlubování kvalifikace je povinen hradit zaměstnavatel. Požaduje-li zaměstnanec, aby mohl absolvovat prohlubování kvalifikace ve finančně náročnější formě, může se na nákladech prohlubování kvalifikace podílet. Ustanovení odstavce 3 tím však není dotčeno.

Tyto body jsme komunikovali se zaměstnavatelem a dozvěděli jsme se, že: „V tomto případě se opravdu jedná o povinné školení a všichni zaměstnanci, kteří pojedou na školení ze svého volna si mohou čas strávený na školení vykázat jako práci přesčas. Mají také právo na úhradu cestovních nákladů, a to hromadnou dopravou (musí doložit platnými jízdenkami).“   

Zaměstnavatel má právo určit typ dopravy. Jedná podle ZP §153.

§ 153

  1. Podmínky, které mohou ovlivnit poskytování a výši cestovních náhrad, zejména dobu a místo nástupu a ukončení cesty, místo plnění pracovních úkolů, způsob dopravy a ubytování, určí předem písemně zaměstnavatel; přitom přihlíží k oprávněným zájmům zaměstnance.
  2. Jestliže jsou vzhledem k okolnostem práva zaměstnance na cestovní náhrady a jejich výši nezpochybnitelné, předchozí písemná forma určení podmínek se nevyžaduje, netrvá-li na ní zaměstnanec.

Podrobné informace o tom, jak si hodiny zapsat do výkazu práce, popř. jak si požádat o cestovní náhrady Vám předá paní vrchní, pravděpodobně před vyplněním výkazu práce.

A.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *