Přeskočit na obsah

Výsledky jednání se zaměstnavatelem       8.9.2023.

  • od

Hospodaření SOL Trutnov

Za období 1.- 6. 2023 bylo hospodaření SOL v kladných číslech. Velké investice proběhly zejména v RÚ Hostinné.

  1. Oční škola (LZV). Budova oční školy je v nevyhovujícím stavu, proto dojde k výstavbě nové budovy na pozemcích Dětského centra ve Dvoře Králové n/L. Architektonická studie a výstavba novostavby budou financovány z peněz Královehradeckého kraje.
  2. Dětský domov pro děti do 3 let bude provozován minimálně další rok.
  3. Dětské ozdravovny – stále probíhají jednání.
  4. V RIAPS bylo rozšířeno chráněné bydlení o 2 byty.
  5. RÚ Hostinné – V budoucnu musíme počítat s konkurencí v léčebných zařízení následné péče (Semily, Liberecký kraj). V roce 2023 došlo k významným investicím v RÚ Hostinném, v roce 2024 nás čekají další opravy a údržby.

Čerpání benefitů v rámci Covid na lázeňské pobyty v roce 2023 v rámci dotace MZČR.

Byli jsme požádáni, abychom upozornili zaměstnance na možnost čerpání tohoto benefitu. Čerpat můžete pouze do konce letošního roku. Bližší informace naleznete v RÚ na nástěnce u pacientské jídelny.

Naše body k jednání

  1. Přesčasy

Tady bych Vás nejprve požádala všechny o zamyšlení, jak byste se v dané situaci cítili Vy, zda by se Vám níže popsaný způsob života líbil nebo byste ho také chtěli změnit.

Představte si: že pracujete v nepřetržitém režimu s nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobou. To znamená, že během 14 dní odpracujete 7 dvanáctihodinových směn. Střídají se Vám denní a noční směny včetně víkendů. Mezi nočními a denními směnami máte pouze 48 hodin volna. To je rozplánované v dlouhodobém plánu směn. Podle něho si plánujete celý osobní život (lékaře, kulturní, společenské a sportovní akce, …).

Změny proti dlouhodobému plánu může zaměstnavatel dělat pouze se souhlasem zaměstnance, to se bohužel neděje. Služby se mění bez Vašeho vědomí. Tento způsob je rychlejší a výhodnější pro ty, co služby plánují, ale nevýhodný pro ty, co je musí odpracovat.

Ke změnám služeb u sester dochází v současné době velmi často. Místo denní je noční nebo obráceně, místo víkendové služby je služba ve všední den. Tímto způsobem si nemůžete nic naplánovat. Hlídání dětí nebo vnoučat, kdy? Lékař, kadeřnice, pedikúra…. kdy? A co takhle volno s partnerem, který také pracuje ve směnách, když už Vám konečně vyjde společné volno, tak vám tam naplánují směnu.  Představte si, že Vám takové změny udělají 4 v jednom měsíci. Při službě mimo dlouhodobý plán nemáte nárok na propustku, nemocenskou, dovolenou, …. To nemluvím o tom, že přijdete o příplatky za noční (cca 500,-Kč) nebo víkendovou službu (cca 900,- Kč).

Přesčasy – to je samostatná kapitola. Zaměstnavatel Vám je může dát nad 8 hod. v týdnu pouze s Vaším souhlasem (ZP §93), přesto se nikdo neptá a přesčasy se nařizují. Někomu třeba i 3 přesčasové služby v jednom měsíci. To vše se děje bez Vašeho vědomí a předchozího souhlasu, přestože nabízené přesčasy na nástěnce byly vždy rozebrány. No a pokud Vám za přesčas, který odpracujete náhodou nařídí volno (což nemůže), o které Vy nestojíte přijdete o peníze za přesčas. (Podle ZP §127 za přesčas náleží příplatek, volno pouze po dohodě).

Tak, jak se vám tato představa líbí? Měnili byste? Stále si myslíte, že zbytečně řešíme malichernosti?

Chápeme, že jsou dovolené, zaměstnanci bývají nemocní, je podstav sester, ale jak dlouho se to dá vydržet. Nechceme nikomu dělat naschvály. CHCEME KOMUNIKACI.

Přesně z těchto důvodů toto téma stále otevíráme. A jediné, co požadujeme je komunikace. Potřebujete nám změnit služby nebo nařídit přesčas oslovte nás. To je to jediné, co v tomto ohledu chceme. Pokud budu mít volno ráda přistoupím na přesčas, a tak to má myslím většina z nás.

Dostali jsme nabídku, jít se podívat na to, jak se tvoří rozvrhy a my ji rádi využijeme. Rozumíme tomu, že je obtížné směny plánovat, ale myslíme si, že při troše ochoty z obou stran se to dá zvládnout. Chceme se pokusit najít řešení schůdné pro všechny.

2. Vnitřní pracovní řád

Ptali jsme se, zda SOL Trutnov má Pracovní řád. Odpověď zní – ano. Bude zveřejněn všem zaměstnancům. Tento řád je z roku 2010 a je již nevyhovující, proto se pracuje na jeho aktualizaci.

3. Poznámky na výkazech

Pokud vznikne zaměstnanci přesčas při předávání služby, napíše si ho ve výkazu práce do řádku k příslušnému datu a nechá si potvrdit staniční sestrou.

4. Kolektivní smlouva v přidružených zařízeních

Při komunikaci se zaměstnanci Dětského centra ve Dvoře Králové n/L jsme se dozvěděli, že nemají vyvěšenou KS.

Podle informací paní ředitelky byla KS volně přístupná a zaměstnanci o ní byli informováni.

V tomto bodě jsme měli informace rozdílné. Nicméně nyní již je KS vyvěšena a zaměstnanci se s ní seznámili.

5. Chráněná stání na kola v RÚ Hostinné

Zaměstnavatel přemýšlí o vybudování uzamykatelného přístřešku na kola zaměstnanců v RÚ Hostinném. Investice vychází na 1 kolo cca 10 tisíc Kč. Je třeba znát odhad počtu kol, případná realizace je možná až v roce 2024.

6. Zaměstnanecké benefity

„V rámci FKSP je dost pravděpodobné, že příděl do FKSP se změní z 2 % na 1 % z mzdových prostředků. Je třeba si rozmyslet, které položky v FKSP zůstanou a které položky se eventuálně zruší, jak vysoký bude příspěvek na stravování, penzijní připojištění apod… Dále budou změny ohledně sazeb DPH pro rok 2024.

Diskutován byl připravovaný „vládní balíček“, např. chystané danění benefitů zaměstnanců do poloviny průměrné mzdy v předcházejícím období – Nebude se týkat penzijního připojištění. Bez penzijního připojištění bychom se měli vyjít do poloviny průměrných mezd. Čekáme na schválení změn ohledně DPP a DPČ, dá se předpokládat vyšší náklady v této oblasti.“

Viz. Zápis z jednání s odborovými organizacemi, konaného dne 8.9.2023 8:30 – 9:30 v sídle zaměstnavatele SOL okresu Trutnov, Procházkova 818, Trutnov, 541 01

7. Ohodnocení sanitářů

Přednesli jsme zaměstnavateli žádost o navýšení finančního ohodnocení sanitářů. Na dotaz, jak bychom si to představovali, jsme navrhli navýšení platové třídy ze 4. na 5.  Vnitřním platovým předpisem.

Zaměstnavatel se žádosti bude věnovat.

8. Čerpání překážek na straně zaměstnance na noční směnu

Překážky na straně zaměstnance byly uznány.

Paní ředitelka Ing. Totková zdůraznila, že pokud zaměstnanec ví dopředu o překážce v práci, je povinen toto nahlásit co nejdříve zaměstnavateli.

Závěrem bych Vám všem, kteří nás podporujete chtěla poděkovat. Snažíme se dělat svou práci, jak nejlépe dovedeme. Někdy při tom vzniká tření a tlak, ale to je tak vždy, když se něco vyvíjí a mění.

A.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *