Přeskočit na obsah

Jednání se zaměstnavatelem.

  • od

Jsme velmi rádi, že paní ředitelka navrhla odborovým organizacím pravidelné schůzky cca 1x za měsíc. Ty by měly zlepšit komunikaci a vzájemnou výměnu informací. Tímto jí děkujeme.

Na schůzce 28.2.2023

se mimo jiné projednávalo navýšení platů zaměstnanců. Zaměstnavatel nás informoval o tom, že: v letošním roce k navýšení platů formou tarifů nebo osobního ohodnocení nedojde z důvodu předpokládaných vyšších provozních nákladů (zdražování ve všech oborech). Při porovnání platových průměrů zařízení RÚ a celorepublikového průměru se skoro ve všech oborech dostává RÚ nad průměr ČR – kromě lékařů a sanitářů. Návrh ze strany vedení je udělit odměny zaměstnancům  2x ročně. (viz Zápis z jednání 28.2.2023)

Další schůzka bude 26.4.2023

Požádali jsme zaměstnavatele o dořešení několika bodů otevřených v minulém roce.

  1. Vypisování dovolenek.

Podle § 217 ZP.

Určenou dobu čerpání dovolené je zaměstnavatel povinen písemně oznámit zaměstnanci alespoň 14 dní předem, pokud se nedohodne se zaměstnancem na kratší době.

To znamená, že by zaměstnanci měli mít tzv. dovolenky vyplněné nejméně 14 dní před dovolenou. Nyní se vyplňují zpětně, současně s výkazem práce.

Chtěli bychom vědět, jakým způsobem to celé nejlépe nastavit tak, aby to vyhovovalo oběma stranám.

Kdo bude dovolenky vyplňovat a schvalovat?

Pokud dovolenky nebudou schválené předem, nemá zaměstnavatel povinnost, v případě nutného odvolání z dovolené, zaměstnanci uhradit vzniklé náklady se zrušenou dovolenou. ( storno poplatky, letenky,…apod.)

2. Volno za svátek.

Podle § 135 ZP.

odst. 2 – Za práci ve svátek poskytne zaměstnavatel zaměstnanci náhradní volno v rozsahu práce konané ve svátek, a to nejpozději do konce třetího kalendářního měsíce následujícího po výkonu práce ve svátek nebo jinak dohodnuté době. Za dobu čerpání náhradního volna se plat nekrátí.

odst. 3 – Zaměstnavatel se může se zaměstnancem dohodnout na poskytnutí příplatku ve výši průměrného výdělku za hodinu práce ve svátek místo náhradního volna. (písemně)

Všichni zaměstnanci automaticky dostávají příplatek za odpracovaný svátek. To neodpovídá ZP.

Bylo by možné např. na výkazy práce přidat kolonku ke každému svátku „chci / nechci příplatek za svátek“? To by mohlo celou situaci vyřešit.

3. Předávání služby sester.

Podle § 78 ZP.

odst.1 a – pracovní dobou se rozumí doba, v níž je zaměstnanec povinen vykonávat pro zaměstnavatele práci, a doba, v níž je zaměstnanec na pracovišti připraven k výkonu práce podle pokynů zaměstnavatele.

Na konci minulého roku jsme zaměstnavatele upozornili na to, že každá sestra při předávání služby odpracuje vždy 10 min přesčas, který jí není proplacen. Nedostali jsme bohužel žádnou odpověď, došlo pouze k úpravě harmonogramu práce sester, bez projednání s odborovými organizacemi, kde zmizel čas určený na předání služby.

Obrátili jsme proto s celou problematikou na inspektorát práce a požádali je o radu.

Dle vyjádření IP – pokud je nutné předání služby, musí být doba potřebná na předání služby započítána do pracovní doby, jinak se pracovníci mohou potkat pouze mezi dveřmi a nemají žádnou povinnost službu si předávat.

Předání služby je pro naši práci důležité. Jistě je v našem společném zájmu, co nejlepší péče o klienty. Často pracujeme s klienty polymorbidními, kteří potřebují zvýšenou péči. Je nutné předávat si důležité informace, jako např. plánovaná vyšetření, změny medikace, aktuální zhoršení zdravotního nebo psychického stavu klienta tak, aby byla nastupující sestra připravena neprodleně reagovat na všechny případné komplikace a ihned navázat na probíhající ošetřovatelskou péči (např. kontroly fyziologických funkcí u akutního zhoršení stavu, …).

Informace si musíme předávat na sesternách, jelikož se mnohdy jedná o choulostivé informace, které, i s ohledem na ochranu osobních údajů, nemůžeme řešit na chodbách nebo v šatně. Současně musíme při předávání služby pracovat s dokumentací.

Náš návrh řešení:

Úprava pracovní doby sestrám s nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobou dle minulého harmonogramu práce na 5.50 – 18 hod resp. 17.50- 6.00 hod.

O těchto bodech k jednání jsme informovali také základní organizaci OSZSP. Velice nás překvapila jejich negativní reakce a chování v současné době. I v jejich zájmu by mělo být hájení práv všech zaměstnanců.

Dodržování Zákoníku práce je důležité pro všechny zaměstnance, přestože je nám předkládáno, že je to zbytečnost. Není! Více o tom napíšu v dalším článku.

Byla bych ráda, kdybychom se my, zaměstnanci, k sobě chovali s úctou a vzájemným respektem. Každá profese je velmi důležitá a bez jediné z nich by náš ústav nemohl fungovat. Je proto nevhodné titulovat členy některé profese vulgárními termíny jen proto, že uplatňují svá práva, která jim zajišťuje právě Zákoník práce.

My jsme tady pro všechny zaměstnance a kdokoli z Vás bude potřebovat pomoc, může se na nás obrátit a my uděláme vše, co je v našich silách, abychom mu pomohli.

Nyní se řeší problémy sester, ale příště se může jednat o Vás, jednotlivce nebo celou skupinu. Prosím Vás tímto o vzájemnou toleranci a podporu. Příště ji poskytneme my Vám.

 Děkuji Všem za pochopení a podporu.

A.